Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Lista de chequeo
Última versión publicado por Museu de Ciències Naturals de Barcelona el ene. 16, 2025 Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Descargue la última versión de los datos como un Archivo Darwin Core (DwC-A) o los metadatos como EML o RTF:

Datos como un archivo DwC-A descargar 669 registros en Catalán, Valenciano (26 KB) - Frecuencia de actualización: desconocido
Metadatos como un archivo EML descargar en Catalán, Valenciano (28 KB)
Metadatos como un archivo RTF descargar en Catalán, Valenciano (15 KB)

Descripción

Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

S'ha documentat la col·lecció de microlepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). La col·lecció està constituïda per 44 caixes, amb un total de 7.146 exemplars, entre els quals 622 taxons estan determinats pel que fa a l'espècie, 45 només pel que fa a la família o gènere, i uns 388 espècimens són de procedència desconeguda no determinats. La gran majoria d'exemplars documentats pertanyen a la col·lecció d'Ignasi de Sagarra. En aquest treball es facilita una llista dels espècimens relacionats, ordenats sistemàticament pel que fa a família i gènere, i, en la mesura del que és possible, per a cada taxó s'hi inclou l'espècie o subespècie, i la seva situació taxonòmica actual.

Registros

Los datos en este recurso de lista de chequeo han sido publicados como Archivo Darwin Core(DwC-A), el cual es un formato estándar para compartir datos de biodiversidad como un conjunto de una o más tablas de datos. La tabla de datos del core contiene 669 registros.

Este IPT archiva los datos y, por lo tanto, sirve como repositorio de datos. Los datos y los metadatos del recurso están disponibles para su descarga en la sección descargas. La tabla versiones enumera otras versiones del recurso que se han puesto a disposición del público y permite seguir los cambios realizados en el recurso a lo largo del tiempo.

Versiones

La siguiente tabla muestra sólo las versiones publicadas del recurso que son de acceso público.

¿Cómo referenciar?

Los usuarios deben citar este trabajo de la siguiente manera:

Macià, R., Caballero–López, B., Lobato–Vila, I, 2024. Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Museu de Ciències Naturlas de Barclona, checklistdataset: https://doi.org/10.15470/yk5i7x

Derechos

Los usuarios deben respetar los siguientes derechos de uso:

El publicador y propietario de los derechos de este trabajo es Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Esta obra está bajo una licencia Creative Commons de Atribución/Reconocimiento (CC-BY 4.0).

Registro GBIF

Este recurso ha sido registrado en GBIF con el siguiente UUID: 1f858fe6-933d-4260-8697-7109308a9379.  Museu de Ciències Naturals de Barcelona publica este recurso y está registrado en GBIF como un publicador de datos avalado por GBIF Spain.

Palabras clave

Microlepidòpters; Regió paleàrtica; Checklist

Contactos

R. Macià
  • Proveedor De Los Metadatos
  • Originador
  • Punto De Contacto
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
08003 Barcelona
Barcelona
ES
B. Caballero-López
  • Proveedor De Los Metadatos
  • Originador
  • Punto De Contacto
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
08003 Barcelona
Barcelona
ES
I. Lobato-Vila
  • Proveedor De Los Metadatos
  • Originador
  • Punto De Contacto
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
08003 Barcelona
Barcelona
ES
Montse Ferrer
  • Usuario
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
08003 Barcelona
Barcelona
ES

Cobertura geográfica

N/A

Coordenadas límite Latitud Mínima Longitud Mínima [-90, -180], Latitud Máxima Longitud Máxima [90, 180]

Cobertura taxonómica

No hay descripción disponible

Class Insecta
Orden Lepidoptera
Familia Micropterigidae, Nepticulidae, Adelidae, Incurvariidae, Tischeriidae, Eriocotiidae, Tineidae, Bucculatricidae, Gracillariidae, Yponomeutidae, Ypsolophidae, Plutellidae, Glyphipterigidae, Argyresthiidae, Lyonetiidae, Praydidae, Douglasiidae, Autostichidae, Lecithoceridae, Blastobasidae, Oecophoridae, Lypusidae, Peleopodidae, Elachistidae, Depressariidae, Batrachedridae, Coleophoridae, Pterolonchidae, Scythrididae, Cosmopterigidae, Gelechiidae, Alucitidae, Pterophoridae, Choreutidae, Tortricidae, Pyralidae, Crambidae

Datos del proyecto

S’ha documentat la Col·lecció de Microlepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). La col·lecció està constituïda per 44 caixes, amb un total de 7.146 exemplars, entre els quals 622 taxons estan determinats pel que fa a l’espècie, 45 només pel que fa a la família o gènere, i uns 388 espècimens són de procedència desconeguda no determinats. La gran majoria d’exemplars documentats pertanyen a la col·lecció d’Ignasi de Sagarra. En aquest treball es facilita una llista dels espècimens relacionats, ordenats sistemàticament pel que fa a família i gènere, i, en la mesura del que és possible, per a cada taxó s’hi inclou l’espècie o subespècie, i la seva situació taxonòmica actual.

Título Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Descripción del diseño Per assegurar una millor conservació, vam traspassar els microlepidòpters de les caixes originals a unes de més segures i estanques, de manera que han quedat ubicats en un total de 44 caixes (cadascuna amb una etiqueta que n’indica el contingut pel que fa a la família). Després, vam aplicar el protocol de quarantena: les vam embossar, les vam segellar i les vam mantenir al congelador durant tres setmanes a −25 °C com a mesura preventiva per a minimitzar el risc de plagues. Aquesta col·lecció inclou els paratips de Cameraria ohridella Deschka & Dimić, 1986; Pseudoinsalebria iberica Slamka, Ylla & Macià, 2018; Hypsotropa vazquezi Huertas, Gastón, Macià & Ylla, 2016; Evergestis merceti Agenjo, 1933 i Scoparia ingratella catalonica Leraut, 1982 i el neotip de Delplanqueia enderleini (Rebel, 1934)

Personas asociadas al proyecto:

B. Caballero-Lopez
  • Autor

Métodos de muestreo

Alguns exemplars de la Col·lecció de Microlepidòpters del MCNB ja van ser determinats pels recol·lectors o bé revisats i identificats posteriorment per especialistes, però la col·lecció mai no es va ordenar de manera sistemàtica. Davant d’aquesta situació, vam considerar necessari revisar els exemplars no determinats, actualitzar la taxonomia dels espècimens prèviament identificats i ordenar de manera sistemàtica tota la col·lecció. Aquesta tasca té per objectiu principal facilitar que els especialistes actuals i futurs accedeixin tant a les dades com als exemplars. En aquest treball, presentem la llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics de la col·lecció del MCNB resultant d’aquesta revisió i ordenació.

Área de Estudio La Col·lecció de Lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) disposa d’un nombre significatiu de microlepidòpters, molts dels quals tenen una antiguitat considerable. El material paleàrtic que integra aquesta col·lecció prové, principalment, de la col·lecció d’Ignasi de Sagarra (1889-1940). La majoria d’aquests exemplars van ser recol·lectats a la península Ibèrica (especialment, a Catalunya) i en altres parts d’Europa, i només una petita part, al Marroc.
Control de Calidad Per assegurar una millor conservació, vam traspassar els microlepidòpters de les caixes originals a unes de més segures i estanques, de manera que han quedat ubicats en un total de 44 caixes (cadascuna amb una etiqueta que n’indica el contingut pel que fa a la família). Després, vam aplicar el protocol de quarantena: les vam embossar, les vam segellar i les vam mantenir al congelador durant tres setmanes a −25 °C com a mesura preventiva per a minimitzar el risc de plagues.

Descripción de la metodología paso a paso:

  1. Per a l’actualització taxonòmica, la revisió i la identificació dels espècimens no determinats, vam consultar, principalment, els treballs de Baixeras (1989), Goater et al. (2005), Huemer and Karskolf (1999, 2010), Leraut (2012, 2014, 2023a, 2023b), Razoswki (2002, 2003) i Slamka (1997, 2006, 2008, 2013, 2019), així com el portal Lepiforum de LepiWiki (https://lepiforum.org/wiki). Per a l’ordenació taxonòmica i sistemàtica dels exemplars, vam creure oportú seguir el catàleg de Vives Moreno (2015), en considerar que la gran majoria dels espècimens són de procedència ibèrica. Davant la dificultat de determinar tots els exemplars mitjançant l’estudi de la genitàlia, tenint en compte, principalment, l’enorme volum de la col·lecció i l’antiguitat i la fragilitat dels exemplars, vam decidir respectar les determinacions fetes pels recol·lectors, així com també les dutes a terme, posteriorment, per alguns especialistes reconeguts. Tenint en compte la situació taxonòmica actual, en la mesura del que és possible, vam determinar de visu els exemplars no identificats, i en alguns casos únicament vam arribar al gènere o la família; una decisió no exempta d’errors, però necessària per a avançar en l’ordenació i en la creació d’una col·lecció de referència.

Referencias bibliográficas

  1. Macià, R., Caballero–López, B., Lobato–Vila, I, 2024. Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Arxius de Miscel·lània Zoològica, 22: 185-189. DOI: https://doi.org/10.32800/amz.2024.22.0185 https://doi.org/10.32800/amz.2024.22.0185

Metadatos adicionales

Introducción La Col·lecció de Lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) disposa d’un nombre significatiu de microlepidòpters, molts dels quals tenen una antiguitat considerable. El material paleàrtic que integra aquesta col·lecció prové, principalment, de la col·lecció d’Ignasi de Sagarra (1889-1940). La majoria d’aquests exemplars van ser recol·lectats a la península Ibèrica (especialment, a Catalunya) i en altres parts d’Europa, i només una petita part, al Marroc. El principal recol·lector d’aquest material va ser el mateix Sagarra, però la col·lecció també va enriquir-se amb exemplars recol·lectats per altres entomòlegs catalans, espanyols i europeus de gran renom, la majoria de principis del segle XX: Joan Baptista d’Aguilar-Amat, Ramón Agenjo, Ascensi Codina, Lluís Domènech, Josep M. Farriols, Longinos Navás, Santiago Novellas, Orazio Querci, Enrico Romei, Otto Staudinger, Roger Verity, Joaquim Vilarrúbia, Antoni Vilarrúbia, Alfred Weiss, entre molts altres. Posteriorment, també es varen incorporar a la col·lecció exemplars de recol·lectors i col·laboradors més moderns.
Primeros pasos Alguns exemplars de la Col·lecció de Microlepidòpters del MCNB ja van ser determinats pels recol·lectors o bé revisats i identificats posteriorment per especialistes, però la col·lecció mai no es va ordenar de manera sistemàtica. Davant d’aquesta situació, vam considerar necessari revisar els exemplars no determinats, actualitzar la taxonomia dels espècimens prèviament identificats i ordenar de manera sistemàtica tota la col·lecció. Aquesta tasca té per objectiu principal facilitar que els especialistes actuals i futurs accedeixin tant a les dades com als exemplars. En aquest treball, presentem la llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics de la col·lecció del MCNB resultant d’aquesta revisió i ordenació.
Propósito Els entomòlegs que han estudiat durant molts anys, fins i tot dècades, els anomenats popularment «macrolepidòpters», tenen un coneixement tan gran d’aquests organismes que, generalment, no els és gens difícil determinar la família, el gènere i, fins i tot, l’espècie a què pertany un exemplar en concret. Això no passa amb els «microlepidòpters», sovint mal anomenats «arnes»: d’una banda, perquè el nombre més elevat d’espècies que hi ha i la dificultat a l’hora de determinar-les obliguen necessàriament a dur a terme estudis més detallats; i, de l’altra, perquè la mida més petita d’aquests exemplars de vegades complica observar-los i preparar-los. Aquests dos fets han propiciat que hi hagi menys experts en aquest grup i que, per tant, se’n dugui a terme molta menys recerca.
Identificadores alternativos 10.15470/yk5i7x
1f858fe6-933d-4260-8697-7109308a9379
https://ipt.gbif.es/resource?r=microlepidopteros_mcnb