Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Checklist
Dernière version Publié par Museu de Ciències Naturals de Barcelona le janv. 16, 2025 Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Téléchargez la dernière version de la ressource en tant qu'Archive Darwin Core (DwC-A), ou les métadonnées de la ressource au format EML ou RTF :

Données sous forme de fichier DwC-A (zip) télécharger 669 enregistrements dans Catalan (26 KB) - Fréquence de mise à jour: inconnue
Métadonnées sous forme de fichier EML télécharger dans Catalan (28 KB)
Métadonnées sous forme de fichier RTF télécharger dans Catalan (15 KB)

Description

Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

S'ha documentat la col·lecció de microlepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). La col·lecció està constituïda per 44 caixes, amb un total de 7.146 exemplars, entre els quals 622 taxons estan determinats pel que fa a l'espècie, 45 només pel que fa a la família o gènere, i uns 388 espècimens són de procedència desconeguda no determinats. La gran majoria d'exemplars documentats pertanyen a la col·lecció d'Ignasi de Sagarra. En aquest treball es facilita una llista dels espècimens relacionats, ordenats sistemàticament pel que fa a família i gènere, i, en la mesura del que és possible, per a cada taxó s'hi inclou l'espècie o subespècie, i la seva situació taxonòmica actual.

Enregistrements de données

Les données de cette ressource checklist ont été publiées sous forme d'une Archive Darwin Core (Darwin Core Archive ou DwC-A), le format standard pour partager des données de biodiversité en tant qu'ensemble d'un ou plusieurs tableurs de données. Le tableur de données du cœur de standard (core) contient 669 enregistrements.

Cet IPT archive les données et sert donc de dépôt de données. Les données et métadonnées de la ressource sont disponibles pour téléchargement dans la section téléchargements. Le tableau des versions liste les autres versions de chaque ressource rendues disponibles de façon publique et permet de tracer les modifications apportées à la ressource au fil du temps.

Versions

Le tableau ci-dessous n'affiche que les versions publiées de la ressource accessibles publiquement.

Comment citer

Les chercheurs doivent citer cette ressource comme suit:

Macià, R., Caballero–López, B., Lobato–Vila, I, 2024. Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Museu de Ciències Naturlas de Barclona, checklistdataset: https://doi.org/10.15470/yk5i7x

Droits

Les chercheurs doivent respecter la déclaration de droits suivante:

L’éditeur et détenteur des droits de cette ressource est Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Ce travail est sous licence Creative Commons Attribution (CC-BY) 4.0.

Enregistrement GBIF

Cette ressource a été enregistrée sur le portail GBIF, et possède l'UUID GBIF suivante : 1f858fe6-933d-4260-8697-7109308a9379.  Museu de Ciències Naturals de Barcelona publie cette ressource, et est enregistré dans le GBIF comme éditeur de données avec l'approbation du GBIF Spain.

Mots-clé

Microlepidòpters; Regió paleàrtica; Checklist

Contacts

R. Macià
  • Fournisseur Des Métadonnées
  • Créateur
  • Personne De Contact
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
08003 Barcelona
Barcelona
ES
B. Caballero-López
  • Fournisseur Des Métadonnées
  • Créateur
  • Personne De Contact
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
08003 Barcelona
Barcelona
ES
I. Lobato-Vila
  • Fournisseur Des Métadonnées
  • Créateur
  • Personne De Contact
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
08003 Barcelona
Barcelona
ES
Montse Ferrer
  • Utilisateur
Museu de Ciències Naturals de Barcelona
08003 Barcelona
Barcelona
ES

Couverture géographique

N/A

Enveloppe géographique Sud Ouest [-90, -180], Nord Est [90, 180]

Couverture taxonomique

Pas de description disponible

Class Insecta
Order Lepidoptera
Family Micropterigidae, Nepticulidae, Adelidae, Incurvariidae, Tischeriidae, Eriocotiidae, Tineidae, Bucculatricidae, Gracillariidae, Yponomeutidae, Ypsolophidae, Plutellidae, Glyphipterigidae, Argyresthiidae, Lyonetiidae, Praydidae, Douglasiidae, Autostichidae, Lecithoceridae, Blastobasidae, Oecophoridae, Lypusidae, Peleopodidae, Elachistidae, Depressariidae, Batrachedridae, Coleophoridae, Pterolonchidae, Scythrididae, Cosmopterigidae, Gelechiidae, Alucitidae, Pterophoridae, Choreutidae, Tortricidae, Pyralidae, Crambidae

Données sur le projet

S’ha documentat la Col·lecció de Microlepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB). La col·lecció està constituïda per 44 caixes, amb un total de 7.146 exemplars, entre els quals 622 taxons estan determinats pel que fa a l’espècie, 45 només pel que fa a la família o gènere, i uns 388 espècimens són de procedència desconeguda no determinats. La gran majoria d’exemplars documentats pertanyen a la col·lecció d’Ignasi de Sagarra. En aquest treball es facilita una llista dels espècimens relacionats, ordenats sistemàticament pel que fa a família i gènere, i, en la mesura del que és possible, per a cada taxó s’hi inclou l’espècie o subespècie, i la seva situació taxonòmica actual.

Titre Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Description du design Per assegurar una millor conservació, vam traspassar els microlepidòpters de les caixes originals a unes de més segures i estanques, de manera que han quedat ubicats en un total de 44 caixes (cadascuna amb una etiqueta que n’indica el contingut pel que fa a la família). Després, vam aplicar el protocol de quarantena: les vam embossar, les vam segellar i les vam mantenir al congelador durant tres setmanes a −25 °C com a mesura preventiva per a minimitzar el risc de plagues. Aquesta col·lecció inclou els paratips de Cameraria ohridella Deschka & Dimić, 1986; Pseudoinsalebria iberica Slamka, Ylla & Macià, 2018; Hypsotropa vazquezi Huertas, Gastón, Macià & Ylla, 2016; Evergestis merceti Agenjo, 1933 i Scoparia ingratella catalonica Leraut, 1982 i el neotip de Delplanqueia enderleini (Rebel, 1934)

Les personnes impliquées dans le projet:

B. Caballero-Lopez
  • Auteur

Méthodes d'échantillonnage

Alguns exemplars de la Col·lecció de Microlepidòpters del MCNB ja van ser determinats pels recol·lectors o bé revisats i identificats posteriorment per especialistes, però la col·lecció mai no es va ordenar de manera sistemàtica. Davant d’aquesta situació, vam considerar necessari revisar els exemplars no determinats, actualitzar la taxonomia dels espècimens prèviament identificats i ordenar de manera sistemàtica tota la col·lecció. Aquesta tasca té per objectiu principal facilitar que els especialistes actuals i futurs accedeixin tant a les dades com als exemplars. En aquest treball, presentem la llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics de la col·lecció del MCNB resultant d’aquesta revisió i ordenació.

Etendue de l'étude La Col·lecció de Lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) disposa d’un nombre significatiu de microlepidòpters, molts dels quals tenen una antiguitat considerable. El material paleàrtic que integra aquesta col·lecció prové, principalment, de la col·lecció d’Ignasi de Sagarra (1889-1940). La majoria d’aquests exemplars van ser recol·lectats a la península Ibèrica (especialment, a Catalunya) i en altres parts d’Europa, i només una petita part, al Marroc.
Contrôle qualité Per assegurar una millor conservació, vam traspassar els microlepidòpters de les caixes originals a unes de més segures i estanques, de manera que han quedat ubicats en un total de 44 caixes (cadascuna amb una etiqueta que n’indica el contingut pel que fa a la família). Després, vam aplicar el protocol de quarantena: les vam embossar, les vam segellar i les vam mantenir al congelador durant tres setmanes a −25 °C com a mesura preventiva per a minimitzar el risc de plagues.

Description des étapes de la méthode:

  1. Per a l’actualització taxonòmica, la revisió i la identificació dels espècimens no determinats, vam consultar, principalment, els treballs de Baixeras (1989), Goater et al. (2005), Huemer and Karskolf (1999, 2010), Leraut (2012, 2014, 2023a, 2023b), Razoswki (2002, 2003) i Slamka (1997, 2006, 2008, 2013, 2019), així com el portal Lepiforum de LepiWiki (https://lepiforum.org/wiki). Per a l’ordenació taxonòmica i sistemàtica dels exemplars, vam creure oportú seguir el catàleg de Vives Moreno (2015), en considerar que la gran majoria dels espècimens són de procedència ibèrica. Davant la dificultat de determinar tots els exemplars mitjançant l’estudi de la genitàlia, tenint en compte, principalment, l’enorme volum de la col·lecció i l’antiguitat i la fragilitat dels exemplars, vam decidir respectar les determinacions fetes pels recol·lectors, així com també les dutes a terme, posteriorment, per alguns especialistes reconeguts. Tenint en compte la situació taxonòmica actual, en la mesura del que és possible, vam determinar de visu els exemplars no identificats, i en alguns casos únicament vam arribar al gènere o la família; una decisió no exempta d’errors, però necessària per a avançar en l’ordenació i en la creació d’una col·lecció de referència.

Citations bibliographiques

  1. Macià, R., Caballero–López, B., Lobato–Vila, I, 2024. Llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics (Insecta, Lepidoptera) del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Arxius de Miscel·lània Zoològica, 22: 185-189. DOI: https://doi.org/10.32800/amz.2024.22.0185 https://doi.org/10.32800/amz.2024.22.0185

Métadonnées additionnelles

Introduction La Col·lecció de Lepidòpters del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (MCNB) disposa d’un nombre significatiu de microlepidòpters, molts dels quals tenen una antiguitat considerable. El material paleàrtic que integra aquesta col·lecció prové, principalment, de la col·lecció d’Ignasi de Sagarra (1889-1940). La majoria d’aquests exemplars van ser recol·lectats a la península Ibèrica (especialment, a Catalunya) i en altres parts d’Europa, i només una petita part, al Marroc. El principal recol·lector d’aquest material va ser el mateix Sagarra, però la col·lecció també va enriquir-se amb exemplars recol·lectats per altres entomòlegs catalans, espanyols i europeus de gran renom, la majoria de principis del segle XX: Joan Baptista d’Aguilar-Amat, Ramón Agenjo, Ascensi Codina, Lluís Domènech, Josep M. Farriols, Longinos Navás, Santiago Novellas, Orazio Querci, Enrico Romei, Otto Staudinger, Roger Verity, Joaquim Vilarrúbia, Antoni Vilarrúbia, Alfred Weiss, entre molts altres. Posteriorment, també es varen incorporar a la col·lecció exemplars de recol·lectors i col·laboradors més moderns.
Premiers pas Alguns exemplars de la Col·lecció de Microlepidòpters del MCNB ja van ser determinats pels recol·lectors o bé revisats i identificats posteriorment per especialistes, però la col·lecció mai no es va ordenar de manera sistemàtica. Davant d’aquesta situació, vam considerar necessari revisar els exemplars no determinats, actualitzar la taxonomia dels espècimens prèviament identificats i ordenar de manera sistemàtica tota la col·lecció. Aquesta tasca té per objectiu principal facilitar que els especialistes actuals i futurs accedeixin tant a les dades com als exemplars. En aquest treball, presentem la llista actualitzada dels microlepidòpters paleàrtics de la col·lecció del MCNB resultant d’aquesta revisió i ordenació.
Objet Els entomòlegs que han estudiat durant molts anys, fins i tot dècades, els anomenats popularment «macrolepidòpters», tenen un coneixement tan gran d’aquests organismes que, generalment, no els és gens difícil determinar la família, el gènere i, fins i tot, l’espècie a què pertany un exemplar en concret. Això no passa amb els «microlepidòpters», sovint mal anomenats «arnes»: d’una banda, perquè el nombre més elevat d’espècies que hi ha i la dificultat a l’hora de determinar-les obliguen necessàriament a dur a terme estudis més detallats; i, de l’altra, perquè la mida més petita d’aquests exemplars de vegades complica observar-los i preparar-los. Aquests dos fets han propiciat que hi hagi menys experts en aquest grup i que, per tant, se’n dugui a terme molta menys recerca.
Identifiants alternatifs 10.15470/yk5i7x
1f858fe6-933d-4260-8697-7109308a9379
https://ipt.gbif.es/resource?r=microlepidopteros_mcnb